AAA-Magasinet

  Nettmagasinet det lønner seg å lese.
   

  Norsk ungdom bryr seg ikke om inkasso - skylder 1,1 milliard

  Ved utgangen av 2010 hadde ungdom mellom 18 og 26 år ubetalt inkassogjeld på nær 900 millioner kroner. Ved utgangen av 2011 hadde tallet steget til 1,1 milliard kroner. Kilde: Aftenposten

  Ungdom-betalingsanmerkninger

  De som ikke betaler får betalingsanmerkning og alle de ulempene det medfører.

  Nær dobling på sju år

  Mer enn 28.000 ungdommer slet med inkassokrav i 2011, og tallet har nesten doblet seg i løpet av de siste sju årene. Rettshjelpsorganisasjonen Juss-Buss prøver å gjøre noe med problemet, ved å dra på forelesningsturneer til videregående skoler. Temaet er «Ung og gjeld», og målet er å øke kunnskapen blant de unge, som man betrakter som økonomisk sårbare.

  Ungdom og økonomi: Dårlige tilstander til tross for informasjon

  Også DNB, Nordea og Fokus har alle i en årrekke snakket om penger for elever i grunnskolen og på videregående. – De fleste sperrer opp øynene når jeg snakker om lån og konsekvensen av å ikke betale regningene sine. Mange undrer seg over hvorfor man må betale forskjellig rente på bolig-, bil- og forbrukslån, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til Aftenposten.

  Blir sjokkert

  – Mange blir sjokkert over hvor mye det koster å låne penger, og at man får et dårlig økonomisk rulleblad hvis man ikke betaler regningene sine, forteller Sandmæl.

  Store konsekvenser for ungdom

  Betaler man ikke regningene sine, blir det vanskeligere å kjøpe på kreditt senere. Tilliten er brutt når inkassovarslene hagler. Man får ikke telefon med abonnement. Det blir vanskelig å leie hybel, og det kan bli nær sagt umulig å få et boliglån.

  Problemer med å finne partner

  Det er heller neppe så attraktivt å stille opp med en kjempegjeld i ryggen når man møter den en vil dele livet med.
  – Har du stor gjeld som ung kan det ødelegge hele livet ditt. Du kan få problemer med å finne en skikkelig partner dersom du sitter i bunnløs gjeld, advarer leder Bengt Scheldt i Gjeldsoffer-Alliansen.

  Ikke i pensum

  Lærer Geir Løvlie svarer litt oppgitt på spørsmål om elevenes kunnskapsnivå: – Nå har jeg undervist i 30 år, og jeg må si at nivået har gått ned. I pensumboken i samfunnsfag er det 16 sider om personlig økonomi og bare fire linjer om kredittkort!

  Kilde: Aftenposten