AAA-Magasinet

  Nettmagasinet det lønner seg å lese.
   

  Ligningen for 2010: Slik gikk det med de aller rikeste

  Fornøyd med din ligning? Denne artikkelen handler hovedsakelig om den éne prosenten av skatteyterne som burde være mest fornøyd. Ikke bare tjener de mest – de har også blitt enda rikere i forhold til folk flest.

  Norges rikeste

  Den éne prosenten som tjener mest

  Totalt 4 267 390 personer er registrert med 2010-ligning i Soliditets database.
  – Vi har ordnet alle de norske skattyterne etter stigende nettoinntekt ved ligningen, og deretter delt dem inn i 10 like store grupper, forteller analytiker Karl-Olaf Aannerud i Soliditet. – I tillegg har vi sett på den éne prosenten helt i toppen.

  Minimumsinntekt 1,2 millioner

  For å komme med i den rikeste prosenten på inntektsstigen i 2010, måtte man ha en årlig nettoinntekt i ligningen på drøyt 1,2 millioner kroner. Nettoinntekt, også kalt alminnelig inntekt, er som kjent alle typer inntekt etter fradrag.

  De rikeste blir enda rikere

  – Soliditets tall på grunnlag av ligningen for  2010 viser at de aller rikeste er blitt enda rikere i forhold til resten, sier Aannerud. – Med en vekst i den gjennomsnittlige nettoinntekten på over 11 prosent i 2010, fikk den rikeste prosenten prosentvis fire ganger så mye ekstra som de som står midt på inntektsstigen. 

  Én prosent tok 9,3 prosent av kaka

  Den éne og rikeste prosenten nordmenn dro fra resten i fjor. Prosenten på toppen av inntektsstigen forsynte seg i 2010 med drøyt 9,3 prosent av den totale nettoinntekten blant privatpersoner. Av en samlet nettoinntekt på 1032 milliarder kroner i fjor, fikk denne éne prosenten hele 96,3 milliarder kroner.

  Aksjeutbytte avgjørende

  Aksjeutbytte er viktig for gruppen helt i toppen og er avgjørende for forskjellen mellom de rikeste og resten av de lignede.
  – Soliditets analyser viser at selskaper eid av den éne prosenten i toppen, økte sine utbyttebetalinger med over en tredjedel i fjor, sier Aannerud. – Mer enn fire av ti selskaper eid av inntektstoppene er investeringsselskaper og eiendomsselskaper.

  Flere inntektsmillionærer

  Antall inntektsmillionærer har økt med 8 570 personer, en økning på 14,5 prosent fra i fjor. Millionærene utgjør nå 1,68 prosent av alle registrerte med ligning i 2010, mot 1,49 prosent året før. Siden 2006 er antall nordmenn med inntekt på over 1 million nesten doblet.

  Litt overraskende utvikling

  Viseadm. direktør Frode Berg i Soliditet kommenterte nylig økningen i inntektsmillionærer slik i Aftenposten:
  – Man skulle tro at bonusene ville bremse opp i takt med fallende omsetning og resultater under finanskrisen. Selskapene var nok også mer restriktive i lønnsoppgjørene etter krisen enn ellers, derfor var dette litt overraskende. Frode Berg bemerker ellers at finanskrisen var kortvarig i Norge, og sannsynligvis for kort til at den påvirket lønningene. Tallene viser at privatpersoner ikke merket krisen så mye som næringslivet gjorde.

  Enda flere formuesmillionærer

  Antall formuesmillionærer har økt med 80 833 personer i 2010, en økning på 24,9 prosent. Disse utgjør nå 10,07 prosent av alle personer, mot 8,23 prosent i 2009.

  Jobb betyr bedre kredittscore

  Fra topp til bunn: Inntektene helt i bunnen av skalaen er preget av skoleelever og studenter som bare har jobbet litt i løpet av året.
  – Ligningstallene betyr mye for alle som søker kreditt. Spesielt mye betyr tallene for ungdom som har begynt i fast jobb og dermed får en bedre kredittscore, understreker Karl-Olaf Aannerud.

  Tallenes tale

  • Totalt 4 267 390 personer er nå registrert med 2010-ligning i Soliditets database.
  • Samlet var det en økning i inntekt på 4,65 prosent fra 2009 til 2010.
  • Menn økte inntekten med 4,76 prosent, kvinner med 4,52 prosent.
  • Nordmenn betalte ca. 20,9 milliarder kroner mer i skatt i 2010 enn i 2009.
  • Totalt betalte vi 353,8 milliarder kroner i skatt i 2010, 6,3 prosent mer enn i 2009.

  Mer informasjon:

  Kontakt Karl-Olaf Aannerud. Mobil: 412 13 204
  E-post: karlolaf.aannerud@soliditet.no