AAA-Magasinet

  Nettmagasinet det lønner seg å lese.
   

  Kraftig økning i antall gjeldsslaver

  Gjeldsordning for personer med alvorlige gjeldsproblemer øker voldsomt. Forbruksgjeld har skylden, mener namsfogden i Oslo. Kilde: E24.no

  Gjeldsslave-464

  Statistikk fra Oslo Byfogdembete viser en markant økning i antallet gjeldsordningssaker byfogden får inn. - Det vi ser i er at mange har kommet ordentlig ut å kjøre fordi de har tatt opp alt for mye forbruksgjeld de siste tre til fire årene, sier namsfogd i Oslo Alexander Dey til E24.

  Han tror kredittkortgjeld og forbrukslån har mye av skylden for økningen. De siste årene har tallene på personer som trenger gjeldsordning steget kraftig. Første halvår i 2011 økte gjeldsordningssakene byfogden fikk inn med hele 49 prosent.

  Høyeste på ti år

  Basert på beregninger for første kvartal ventes det hele 3648 åpnede gjeldsordningssaker i Norge i 2011, det høyeste antall åpnede saker på over ti år.

  Også antall gjeldsordningssaker som går til retten har økt ifølge namsfogden. - Det er mye ny gjeld i disse sakene, derfor går de til rettslig behandling, sier Dey.

  LES OGSÅ: Kraftig hopp i antall gjeldsslaver

  Kan være støtende

  Gjeldsordning skal ifølge loven være for de med alvorlige gjeldsproblemer og etterlater vanligvis skyldneren gjeldfri etter en viss periode. Dette selv om skyldneren ikke kan betale noe til kreditorene.

  - Det er også derfor flere saker går til retten fordi det kan være støtende at disse personene får en gjeldsordning med så mye fersk gjeld, sier namsfogden.

  - Hva ville skjedd med samfunnet hvis man kunne makse ut alle kredittkortene sine og deretter få løst inn alt sammen, sier Dey. Han mener det er viktig for betalingsmoralen at avtaler holdes og at gjelden betales.

  - Kontakt kreditorene

  Namsfogden advarer mot å ta opp nye lån for å dekke forbruksgjeld.

  - Mitt råd er at dersom man allerede har masse forbruksgjeld må man kontakte kreditorene så fort som mulig og få til en ordning, sier Dey. - Det verste man kan gjøre er å ta opp nye forbrukslån for å betale gjelden, sier han.

  Øker bredt

  I tillegg til en økning i antall åpnede saker og saker som kommer inn til byfogden, mottar namsfogden mange flere søknader om gjeldsordning enn tidligere.

  - Den store økningen byfogden refererer til gjelder også saker som skal inn til rettslig behandling. Antall søknader til namsmannen om gjeldsordning har også økt til 305 nye saker første halvår i 2011.


  DETTE ER GJELDSORDNING:

  Gjeldsordningsloven gir personer med alvorlige gjeldsproblemer mulighet til å få kontroll over sin økonomi.

  Ved gjeldsordning avtales med kreditorene at skyldneren skal betale så mye han eller hun kan av gjelden sin i en angitt periode (vanligvis 5 år).

  Etter det vil skyldneren som hovedregel være gjeldfri. Dette gjelder selv om skyldneren ikke kan betale noe til kreditorene.

  Skyldneren kan få gjeldsordning uansett hva problemene skyldes og det er ikke noe minimumskrav til inntekt eller gjeld.

  Loven gjelder for alle typer gjeld, også skattegjeld og annen gjeld til det offentlige. Gjeldsforhandling og gjeldsordning er gratis.

  KILDE: E24.no