AAA-Magasinet

  Nettmagasinet det lønner seg å lese.
   

  - 10 ganger så mange burde ha vært svartelistet

  - Verdens mest rotete kan slippe unna. Inkassobransjen mener reglene for notering av betalingsanmerkninger er alt for strenge, sier leder av Norske Inkassobyråers Forening Thor A. Andersen. KILDE: NA24

  Thor-A

  Antall nordmenn på bankenes og kredittkortselskapenes svartelister burde vært det tidobbelte av det det er nå.

  Og ifølge inkassobransjen sier de ikke dette for å være slem. Det er nemlig enkeltpersoner som får svi for myndighetenes strenge krav til registrering av betalingsanmerkning skal vi tro bransjen.

  Fikk kritikk for svak kredittvurdering

  Bakgrunnen for utspillet er en rapport fra Forbrukerrådet juli 2011 med tittel «Kredittvurdering uten nødvendig forankring».

  I rapporten kritiseres næringslivet for ikke å gjennomføre en tilfredsstillende kredittvurdering før kreditt ytes, særlig i relasjon til forbrukere. Kritikken er spesielt rettet mot økningen i forbrukslån. I følge kredittopplysningsbyrået Soliditet ble det i 2011 innrapportert i overkant av 433.000 betalingsanmerkninger i forbindelse med inkassosaker. Måler man dette mot antall inkassosaker, det vil si saker fratrukket purreinkasso, er det bare én av 12 inkassosaker som resulterer i en betalingsanmerkning viser tall NA24 har fått tilgang til.

  - Konsekvens av Datatilsynets krav

  - Dette er en følge av de konsesjonsvilkår Datatilsynet har vedtatt for registrering av betalingsanmerkninger opplyser styreleder i Norske Inkassobyråers Forening (NIF) Baard Sig. Bratsberg til NA24 og legger til:

  - Med en slik restriktiv praksis, hvor bare hver 12 inkassosak blir en betalingsanmerkning, vil enhver kredittvurdering med basis i dette være dårlig forankret. Dette skyldes ikke næringslivets manglende interesse i å gjennomføre en god kredittvurdering, men de begrensninger i bruk av denne informasjonen det offentlige har skapt, sier Bratsberg.

  LES MER på NA24